Bir cep telefonunun ele geçirilmesi veya hacklenmesi birden fazla yol kullanılarak yapılabilir. İçeriğini veya kaynağını bilmediğiniz bağlantı adreslerine tıklanması sonucu, e-posta ekinde yer alan doküman dosyaları içerisine gömülmüş zararlı kodlar aracılığı veya cep telefonunuzun başka bir kişinin eline geçmesi ile zararlı yazılım ya da yazılımlar yüklenebilir.
Şayet böyle bir durum ile karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız, telefonunuzun performansı ve işleyişi hakkında bazı durumları kontrol etmeniz fayda sağlayabilir.
Örneğin; Telefonunuzun batarya (pil/şarj) performansı daha önceki durumlara göre belirgin şekilde azalma gösterdiyse şüpheli bir durum söz konusu olabilir. Batarya performansı kullanım ömrüne bağlı olarak azalabileceği gibi, malware/zararlı yazılımlar sebebiyle de azalabilir. Şöyle ki, zararlı yazılımlar telefon üzerinden elde ettikleri verileri bağlı bulundukları bir sunucuya ya da noktaya göndermek üzerine programlanmış olabilir, bu durum hem cep telefonunuzun veri kullanımını hem de batarya performansını önemli ölçüde etkileyecektir.
Cep telefonunuzun çalışmasında/performansında bir yavaşlama gözlemliyorsanız yani daha önceki zamanlara göre performans kaybı çoğaldıysa telefon ön belleği kontrol edildikten sonra, arka planda çalışan uygulamaların denetlenmesi gerekmektedir. Zararlı yazılımlar yapıları gereği arka planda çalışmaya programlandığından telefonunuzun performansı bu sebeple düşüş gösterebilir.
Ayrıca, istem dışı açılan internet tarayıcı sayfaları ve daha önce ziyaret etmediğiniz sayfalara yönlendirmeler söz konusuysa, çağrı kayıtları içerisinde istem dışı arama kayıtları ve mesajlar görüyorsanız, e-posta trafiğinizde daha önceki durumlara göre belirgin bir artış söz konusuysa cep telefonunuz harici bir program tarafından yönlendiriliyor olabilir.
Bu durum karşısında yapılması gerekenler şöyledir; Fordefence Adli Bilişim Uzmanlarına müracaat ederek, cep telefonunun detaylı incelenmesini talep edebilirsiniz. Bu detaylı inceleme içerisinde telefon üzerinde yüklü bulunan uygulamalar ve bu uygulamaların analizi, uygulamalar tarafından kullanılan hücresel veri ve Wi-fi verilerinin analizi, telefon içerisinde yer alan fotoğraf, video, dokümanlar, işletim sistemine ait dosyalar, firmware analizi gerçekleştirilmektedir. Uluslararası alanda da kullanılan Adli bilişim inceleme yazılımları üzerinde bulunan ve otomatize olarak malware/zararlı yazılım araçları ile taramalar ayrıca gerçekleştirilir.
Fordefence Adli Bilişim Laboratuvarı uzman ekibi yapılan incelemeler sonucunda adli makamlara sunulabilecek düzeyde raporlar hazırlamaktadır. Uzman ekibimiz bu süreçte sizler ile daima iletişim halinde olup konu ile ilgili sorularınızı cevaplamaktadır.