Bilgisayar İncelemesi
Fordefence Adli Bilişim Laboratuvarı tarafından bir adli bilişim işlemi ilk olarak suça konu olan dijital materyalin belirlenmesi ile başlar. Belirlenen dijital materyale hiçbir müdahalede bulunulmadan yazma koruma yöntemleri kullanılarak imaj (yedek) alınır.
Bilgisayar İncelemesi
Fordefence Adli Bilişim Laboratuvarı tarafından bir adli bilişim işlemi ilk olarak suça konu olan dijital materyalin belirlenmesi ile başlar.
Bilgisayar İncelemesi
Fordefence Adli Bilişim Laboratuvarı tarafından bir adli bilişim işlemi ilk olarak suça konu olan dijital materyalin belirlenmesi ile başlar.
Adli Bilişim Nedir ?
Suçun aydınlatılabilmesi için bilimsel metodolojiler kullanılarak, çeşitli varyasyonlardaki dijital medyalar üzerinde bulunan, suçla ilgili dijital delillerin bozulmadan ve zarar görmeden anlaşılabilir bir şekilde adalet önüne sunulmaya hazır hale getirilmesini sağlayan ve başlı başına bilimsel teknik prensiplerin uygulandığı bir delil inceleme sürecinin bütünüdür.
Diğer bir tabirle Adli Bilişim; Bir bilişim sisteminde bulunan bilgilerin adli ( Mahkemede / Savcılık Soruşturması) veya idari ( Teftiş Kurulları, İç Denetim Birimleri vb.) soruşturma birimlerinde suçun veya suçsuzluğun ispatlanmasında kullanılmak üzere incelenmesi olarak tanımlanmaktadır. Adli Bilişimin ana konusu dijital deliller olduğundan dolayı, soruşturulan vakada şüpheli kişi veya birime ait kanıt taşıyabilecek her türlü dijital materyal incelenebilmektedir. Kısaca incelenecek dijital materyallere örnek olarak;
Kısaca incelenecek dijital materyallere örnek olarak;
- Sunucu / server / ana bilgisayarlar
- Network cihazları ( swicth, router vb.)
- Masa üstü bilgisayarlar
- Laptoplar
- Cep telefonları
- Tabletler
- Usb flash diskler
- Hafıza kartları
- Harici harddiskler
- Cd / dvd’ler
- Yedekleme üniteleri
- Güvenlik kameraları /cctv’ler
- Fotoğraf makinaları
- Dijital kameralar
- Ses kayıt cihazları
- Yazıcı ve fotokopi makinaları
- Modemler vb.
Bu cihazlar üzerinden elde edilecek dijital deliller ise;
- Video görüntüleri,
- Fotoğraflar,
- Word, Excel,PDF, Open Office vb. dosyaları,
- Çeşitli bilgisayar programları,
- Silinmiş dahi olsa İletişim kayıtları ( SMS,Skype,Whatsapp,Zoom, Facebook DM, İnstagram DM, Twitter DM vb. kayıtları),
- Gizli ve şifreli dosyalar,
- Dosyaların oluşturulma, değiştirilme ve erişim tarih kayıtları,
- Son girilen ve sık kullanılan internet siteleri,
- İnternet ortamından dosyalar,
- Silinmiş dosyalar,
- Haritalar / GPRS cihazları,
- Son takılan USB bellekler, vb.